Vodeće svetske mašine i materijali u građevinarstvu!

Komunalne mašine za specijalne zadatke!

Najsavremenija oprema iz oblasti reciklažne tehnologije!

Najsavremenija oprema iz oblasti vodoprivrede!

GRADJEVINSKE MAŠINE

Vodeće svetske mašine i materijali u građevinarstvu! Niskogradnja, visokogradnja, mostogradnja! Mašine za proizvodnju, transport i sanaciju asfalta! Materijali za reparaciju puteva! Oprema za cepanje betona i kamena. Mašine za pobijanje šipova. Postrojenja za proizvodnju betonskih elemenata i cevi sa velikim izborom kalupa!

KOMUNALNE MAŠINE

Komunalne mašine za specijalne zadatke! Jedna mašina za sva četiri godišnja doba! Zglobno kombinovana mašina sa mogućnošću priključenja velikog broja različitih alata kako napred tako i pozadi. Amfibija za primenu u vodoprivredi, održavanje kanala i priobalja. Specijalni pauk bager za nemoguće misije. Najrazličitija rešenja za čišćenje puteva, ulica i trgova.

MAŠINE ZA RECIKLAŽU

Najsavremenija oprema iz oblasti reciklažne tehnologije! Pojedinačne mašine, postrojenja i procesna rešenja u reciklaži čvrstog otpada. Prodaja šredera, mlinova, presa, makaza, separatora za reciklažu metalnog otpada, električnog/elektronskog, guma, komunalnog, građevinskog, bio-otpada, kablova, tretman medicinskog otpada.

Reciklažna industrija-Sistem finansiranja i usklađivanja sa EU standardima

27
Jun

2014

Skup pod nazivom „Reciklažna industrija – Sistem finansiranja i usklađivanje sa EU standardima“ održan je 25. juna 2014. u organizaciji „Danas“ konferencijskog centra hotelu „Hajat“ u Beogradu.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji gospodin Majkl Davenport istakao je u poruci učesnicima skupa, između ostalog, da se trećina zakonodavstva EU odnosi se na zaštitu životne sredine, a koja predstavlja jednu od ključnih oblasti evropskih integracija i jednu od najizazovnijih oblasti pregovaranja za članstvo u EU, prenosi list Danas.

 

Menadžer za projekte životne sredine i poljoprivrede Misije EU u Srbiji gospodin Rajner Frojnd je govorio o upravljanju otpadom i istakao tesnu vezu, koja nije održiva, između rasta populacije, globalnog povećanja bogatstva i potreba za sirovinama. On je dodao da su u Evropi poslednjih godina postoji nestašica vrednih sirovina, mineralnih i energetskih resursa kod većine zemalja članica, kao i da je suština politike EU smanjivati otpad, proizvoditi više sa manje ulaganja i postići više energetske efikasnosti.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Stana Božović ukazala je prisutnima da je reč o teškoj i kompleksnoj, zahtevnoj i skupoj oblasti, i da je Vlada Srbije spremna da ispuni obaveze, ali da su finansije problem zbog čega je važno napraviti namenski fond za oblast zaštite životne sredine.

Direktor kompanije „Božić i sinovi“ gospodin Nikola Egić rekao je da nedostaje jasna strategija i da je situacija kompleksna u kada je u pitanju reciklaža i odlaganje otpada u Srbiji, kao i da budžetsko finansiranje nije trajno rešenje. On je prisutnima predočio da je za finansiranje dobre prakse potrebno formirati nacionalne regionalne i lokalne fondove jer zaštita životne sredine ne treba da opterećuje državni budžet.

Generalni direktor kompanije „Sekopak“ gospođa Violeta Belanović Kokir izjavila, prenosi Danas, da je potrebna revizija zakonske regulative i jačanje inspekcijskog nadzora, kao i razvijanje sakupljačkih mreža u pogledu 5 vrsta ambalažnog otpada. On je pristunima rekla da je „Sekopak“ u protekle 4 godine, zajedno sa partnerima, zbrinuo oko 90.000 tona ambalažnog otpada u Srbiji, a da je u planu da ove godine reciklira 30 odsto od ukupnog ambalažnog otpada u Srbiji.